top of page

STRES, STRACH A NERVOZITA U KONÍ



Rizikové skupiny:

Súťažné kone, žriebätá, žrebné kobyly

Príčiny:

  • Stres > Napätie a tlak majiteľov, tlak na súťažiach, zvýšenie výkonu

  • Neznáme prostredie, cestovanie, cudzie kone,...

  • Minulosť-Trauma> Nehody, predchádzajúci majitelia atď.

  • Preťaženie jazdci atp.

  • Nedostatočný prísun minerálov

Liečenie koní so stresom, úzkosťou a nervozitou:

Podpora nervového systému prostredníctvom aminokyseliny L-tryptofánu NutriScience AnxiKalm

Pravidelné intervaly kŕmenia, množstvá založené na potrebách,jednotlivých koní

Pravidelné doplňovanie minerálov (horčíka, draslík,..)

Nervozné kone so žalúdočnými problémami AnxiKalm alebo GastroCare

Strach je v prvom rade prirodzenou, ale užitočnou reakciou tela koňa. Táto reakcia chráni koňa pred zdanlivo "život" ohrozujúcimi situáciami. V prvom rade to spustí pri koni instinkt panického úteku. Napriek tomu je panický útek relatívne doladený z dôvodu náhleho, ale malého výdaja energie. Preto existujú niektoré „falošné pozitíva“ aj vo voľnej prírode. Táto neustále prehnaná ochota spôsobuje, že kone pôsobia nervózne. Taktiež prirodzené ochranné mechanizmy vo svete zvierat môžu byť pre človeka niekedy veľmi nebezpečné.


STRES SPÔSOBUJE, ŽE KONE SÚ NERVÓZNE, VYSTRAŠENÉ A CHORÉ


Už dávno sme si uvedomili, že stresový faktor môže mať silný vplyv na našu pohodu a kvalitu nášho života. U našich koní sú prvé príznaky, spôsobené stresom často nerozpoznané alebo nesprávne liečené. Ak má kôň úzkosť alebo strach, spočiatku ho obviňujeme z nedostatočnej tréningovej prípravy. Vo väčšine prípadov je za to zodpovedný minerál horčík. Veľa enzymov, ktoré sú zodpovedné za prenos stimulov v nervových tkanivách, vyžaduje pre svoju funkciu horčík. Ak je okrem iného nedostatok horčíka, dochádza k nadmernej reakcii v prenose podnetov a kone na to reagujú stresujúco.

Stres môže tiež spôsobiť poruchy trávenia, ako sú hnačky, žalúdočné vredy alebo kolika. U chorých koní, napr. Equine Metabolic Syndrome - EMS, Equine Cushing Syndrome - ECS atď., sa riziko laminitídy zvyšuje v dôsledku zvýšenej produkcie kortizolu a ACTH súvisiacej so stresom. (Viac o tom na konci článku).


Najmenšie zmeny spôsobujú strach

Strach je spočiatku vrodený a normálny stav a formuje sa alebo sa mení prostredníctvom vhodných procesov tréningu, empirických hodnôt alebo pozorovaní iných druhov. Chov, držanie a manipulácia s koňom má preto výrazný vplyv na citlivosť hranice strachu. U ľudí by sa dalo povedať: „Strach vzniká v hlave, a preto ho možno prekonať iba tam“. O koňoch o tom neexistujú žiadne štúdie, ale obavy sa nakoniec prekonajú dôveryhodnou prácou.

V niektorých prípadoch popísaných našimi zákazníkmi je to kôň, ktorý má z ich pohľadu nepodložené záchvaty úzkosti. Vyjadrujú sa panikou a potom zvyčajne už nie sú kontrolovateľné „výpadky“.

Tieto pramene pochádzajú zriedka z traumy v minulosti a sú nebezpečné nielen pre samotné kone, ale najmä pre majiteľov a ľudí pracujúcich s úzkostnými a vystresovanými koňmi. Každá malá zmena v hale alebo na jazdiarni vedie k rýchlej a prehnanej reakcií. Niektoré situácie vedú až k zosadnutiu a na koniec koňa vediete okolo balíka siláže, ktorého obalová fólia vo vetre trochu praská.


Väčšina koní sú na súťaži nervózne, či už zo stresu jazdca alebo z cudzieho prostredia a potom sú neistí, nesústredení a robia zbytočné chyby.

Prirodzený inštinkt koňa utiecť je geneticky ukotvený. Trvalý stres narúša tento metabolizmus a výsledkom je poškodenie zdravia.

Nedostatok minerálov je zriedka zodpovedný za napätie vystresovaného koňa. Aminokyselina L-tryptofán riadi okrem iného prísun hormónu serotonínu. (AnxiKalm Gél).


Kone na stres reagujú veľmi odlišne. V mnohých prípadoch však vedie k hnačkám, žalúdočným problémom, žalúdočným vredom alebo opakovanej kolike.

Správna práca s koňom, pravidelné intervaly kŕmenia, množstvá založené na potrebách a metódy ustajnenia vhodné pre dané druhy minimalizujú stresové metabolické poruchy alebo chronické choroby u koňa.


„Preťaženie“ koňa

Až príliš často vedie k napätým situáciám, jazdecký nesprávny úsudok. Nedostatočný základný výcvik alebo nedostatok pomalej a kľudovej práce mení psychiku koňa. Preťažení alebo monotónne trénovaní štvornohí priatelia sa stávajú tvrdohlavými alebo nervoznými "parťákmi".. Ale nepohodlie alebo bolesť tiež vedú k zmenám v psychike koňa. Potom reagujú atypicky. Nemali by sme preto aplikovať tvrdý dril. Netreba tiež zabúdať, že radosť z pohybu, energickosť, vitalita a pohoda sa prejavujú v mobilite a agilite. Kone sú aktívne zvieratá a majú radi pohyb.

Najmä v stáde chcú vyjadriť tento pocitra „radosti“. Kone, ktoré majú málo pohybu málo tréningu (výcvik vždy zahŕňa duševnú prácu) alebo, nie sú nútené pohybovať sa, budú často nekontrolovane „točiť kolesom“ alebo reagujú nadmernou nervozitou, strachom alebo úskokmi/ útekmi.


Akú úlohu hrá kŕmenie alebo nedostatok životne dôležitých látok?

Príliš veľa škrobu (cukru) a bielkovín ovplyvňuje tráviaci metabolizmus koňa a vedie k nedostatku minerálov, ako je mangán, zinok a horčík. Posun v črevnej flóre vedie k narušenému metabolizmu vitamínu B, ktorého celistvosť tiež reguluje nervový systém.

Vedecké štúdie potvrdzujú, že kone môžu tiež trpieť depresiami a úzkosťami, ak je nedostatočný prísun minerálov a životne dôležitých látok.

Horčík pomáha :)

Minerál horčík je zvyčajne k dispozícii v dostatočnom množstve pri bežnom kŕmení. Náročný tréning (malé množstvo sa stráca potením) však môže viesť k zvýšenej potrebe horčíka. Dospievajúce kone - horčík je tiež potrebný na stavbu kostí - alebo žrebné kobyly - potrebujú podstatne viac. Kostra je najväčšou zásobou horčíka a asi 30% horčíka je vo svaloch. Ak je nedostatok horčíka z dôvodu "jednofarebnosti" trávy alebo intenzívne hnojených pastvín, je možné okrem svalových kŕčov alebo chvenia aj zvýšená excitabilita. V týchto prípadoch môže dodatočná dodávka horčíka situáciu rýchlo napraviť.

Kone s nedostatkom horčíka zvyčajne ukazujú a ľakajú sa , tj. vyhýbajú sa veciam alebo zvukom bezdôvodne, s ktorými nikdy predtým nemali problém. S ďalšou pomocou horčíka toto správanie veľmi rýchlo ustúpi.


Aminokyselina tryptofán

My ľudia vieme, že sila pocitu strachu závisí aj od stravy alebo životného štýlu. Vysoký tlak na výkon, málo spánku, nepravidelné stravovanie a stres majú vplyv na hormonálnu rovnováhu, a teda aj na hladinu neurotransmiterov, ktoré riadia hladinu úzkosti. Vystrašené kone sú často kŕmené príliš vysokým obsahom sacharidov a bielkovín.

Cukor mení črevnú flóru a blokuje tak absorpciu esenciálnych aminokyselín (napr. Tryptofán). L-tryptofán je prekurzorom hormónu šťastia serotonínu. Nedostatok ovplyvňuje pohodu a zvyšuje nervozitu koňa. Potreba L-tryptofánu rastie, najmä v zime, keď sa dni skracujú. Nevyvážená strava, ktorá má príliš vysoký obsah bielkovín, často vedie k blokovaniu absorpcie L-tryptofánu. Pretože zlé nervy majú vplyv aj na tráviaci metabolizmus, osvedčila sa kombinácia aminokyseliny L-tryptofánu a vysoko kvalitného komplexu vitamínu B ako veľmi účinná. AnxiKalm (prášok) ponúka užitočný doplnok a môže sa kŕmiť aj v prípade agresivity alebo letargie.


Úzkosť alebo stres majú fyziologické účinky na metabolizmus

U koní hrá telo svoje vlastné Protistresový hormón kortizol hlavnú rolu. Po prvé, v prípade nebezpečenstva reťazec reakcií v mozgu - prostredníctvom nervového systému - signalizuje drene nadobličiek, aby uvoľnili adrenalín. Zvyšuje sa krvný tlak, pulz a svalová aktivita a činnosť čriev je potlačená. Okrem adrenalínu sa uvoľňuje aj kortizol, aby sa vyrovnal so stresom vyvolaným adrenalínom. To poskytuje koňom viac energie na útek. Ak, hrozivá situácia pre zviera pretrváva, produkcia kortizolu sa ešte zvyšuje. Okrem toho sa Stresový hormón ACTH uvoľnení, aby sa zabezpečila teraz nevyhnutná a dlhšie trvajúca výroba kortizolu. U koní, ktoré sú z dôvodu chovu, tréningu alebo zdravotných podmienok vystavené častému alebo trvalému fyzickému a psychickému stresu, sa predpokladá, že zvýšené uvoľňovanie kortizolu, môže viesť k únave pri produkcii kortizolu alebo k strednodobému odporu.

Kortizol má silný protizápalový účinok, a preto úzko súvisí s imunitným systémom koňa. Príliš vysoká (rezistencia) aj príliš nízka hladina kortizolu oslabujú imunitný systém a môžu spôsobiť vážne zdravotné poruchy. Pretože kortizol spolu s inzulínom pomáha regulovať hladinu cukru v krvi u koní. Tento stav je zodpovedný aj za vývoj EMS alebo cukrovku.


Stres je zodpovedný aj za žalúdočné vredy

Kortizol tiež hrá úlohu pri vylučovaní žlčovej kyseliny a pepsínu (žalúdočnej kyseliny), čo je dôvod, prečovznikajú žalúdočné vredy u stresovaných koní. Uvoľňovanie adrenalínu a kortizolu vedie tiež k čiastočnému zastaveniu činnosti čriev. Z tohto dôvodu je to znakom aj mierna až chronická kolika. Vystresovaným alebo nervózným koňom so žalúdočnými problémami môžete podávať, nie len ako prevenciu ale aj liečbu žalúdočných problémov GastroCare.




7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page